12 mýtov o vlasoch, ktorým možno stále veríte

Starostlivosť o vlasy a vlasová kozmetika so sebou nesie tradíciu zaujímavých mýtov, ktoré sú už dávno vyvrátené, ale napriek tomu im mnoho ľudí stále verí. Po prečítaní tohto článku zistíte, či máte o vlasoch najčerstvejšie a pravdivé informácie. 

 

1. Farbenie poškodzuje vlasy. 

Nesprávne farbenie alebo časté farbenie naozaj môže vlasy poškodiť. Ak však vyberiete vhodné prípravky a odtieň, vaše vlasy farbenie v zdravej intenzite nepoškodí, môže ich dokonca posilniť. Preto je dôležité farbenie nechať na odborníkovi, ktorý vyberie vhodný typ farby, oxidant, techniku a dohliadne na to, aby vlasy ostali zdravé. 

2. Počas tehotenstva sa vlasy nesmú farbiť. 

V skutočnosti neexistuje žiaden vedecký výskum, ktorý by tento mýtus vyvrátil, nakoľko je neetické robiť pokusy na tehotných ženách. Farbenie prírodnou kozmetikou vám však zaručí, že používate najbezpečnejšiu alternatívu, nakoľko tieto produkty neobsahujú silné chemikálie. Na zloženie farieb sa spýtajte svojho kaderníka. 

3. Časté umývanie vlasy ničí.

Vlasy si môžete umývať každý deň, ak je to potrebné. Ak sa vyskytujete vo veľmi prašnom prostredí, ste na dovolenke pri mori, športujete a vaše vlasy si vyžadujú častejšie mytie, dbajte na správny výber kvalitných produktov. Vyberajte prípravky na každodenné použitie s vhodným pH a jemnými prírodnými penidlami. Ak vám ide iba o pocit sviežosti, siahnite po suchom šampóne.

4. Keď pení, tak čistí. 

Pri používaní kozmetiky prevláda myľný názor, že čím viac produkt pení, tým viac čistí. Je to však zastaralý mýtus. Penenie je zapríčinené penidlami, často chemickými zdraviu škodlivými látkami, ktoré sa do produktov pridávajú len kvôli psychologickému efektu. Dávajte si pozor, aby produkty, ktoré používate, obsahovali iba prírodné penidlá. Aj keď penia menej, ale čistia a zároveň neohrozujú vaše zdravie.

5. Na mastné vlasy sa nemá používať kondicionér. 

Kondicionér je dôležitá súčasť starostlivosti o dlhé vlasy a netreba ho vynechávať a to ani v prípade, že máte problém s mastnou pokožkou hlavy. V tomto prípade je však dôležité, aby mal váš kondicionér čo najjemnejšie zloženie a nezaťažoval tak pokožku ani vlasy - dávajte si pozor najmä na prítomnosť sulfátov a silikónov. 

6. Na ošetrenie vlasov stačia podomácky vyrobené masky.

Domáce recepty na vlasy obsahujú ingrediencie s veľkými molekulami, ktoré vytvárajú na vlasoch filter a do štruktúry vlasu nepustia žiadne aktívne zložky. Zabraňujú vlasom dýchať a prijímať prospešné zložky z kvalitných vlasových prípravkov. Narobiť s nimi môžete viac škody ako úžitku.

7. Vlasy sa po umývaní nemusia vôbec fénovať. 

Vlasovú pokožku je vhodné si po umývaní presušiť fénom, aby sa na nej nepomnožili kvasinky. Tie môžu byť príčinou svrbenia hlavy, tvorby lupín a mastenia pokožky. Samotným dĺžkam vlasov však prospeje, keď ich necháte vyschnúť prirodzene na vzduchu. 

8. Všetky prírodné značky sú kvalitné. 

Svetové trendy sa hýbu smerom k prírodnej kozmetike, čo je dobré znamenie. Aj medzi prírodnými produktami však narazíte na také, ktorých zloženie je slabé a pre vaše vlasy môže byť nedostatočné. Dávajte si pozor na poradie a kvantitu dôležitých zložiek. Poradie, v ktorom sú na obale uvedené, hovorí o ich množstve v produkte. 

9. Z jedného vytrhnutého šedivého vlasu vyrastú ďalšie dva.

Tento mýtus naozaj nie je položený na žiadnom vedeckom základe. Jediné riziko, ktoré podstupujete, ak svoje sivé vlasy trháte, je, že sa vám folikul môže infikovať /pokožka hlavy. Dva nové šedivé vlasy z jedného vytrhnutého určite nenarastú.

10. Vďaka kolagénovým doplnkom stravy vlasy budú lepšie rásť. 

Kolagén je síce veľkým hitom, ale v skutočnosti je to bielkovina, ktorá sa v čreve musí rozštiepiť na peptidy a aminokyseliny. Tie sa následne v pečeni skladajú opäť do štruktúry rôznych bielkovín, ktoré telo produkuje, no výrobca určite nemôže zaručiť, že vaša pečeň poskladá kolagén a dokonca ho dopraví do vlasov. Samotný kolagén je pre vlasy a iné štruktúry tela veľmi prospešný, ale zatiaľ nebol vyvinutý spôsob, akým by sa dal poskladať a spoľahlivo doručiť do cieľovej štruktúry. Preto pokojne môžete brať aj samotné aminokyseliny alebo peptidy. Prípravky vo forme kolagénových peptidov sú vhodnejšie, avšak aj tak nezaručia poskladanie do štruktúry kolagénu a jeho dopravenie do požadovaného tkaniva. 

11. Pravidelné podstrihávanie zabezpečí rýchlejší rast vlasov. 

Strihanie neurýchli rast vlasov, aj keď sa vám to opticky môže tak javiť. Vlasy rastú rýchlosťou približne 1,5 cm za mesiac a to či ich striháte, alebo nie. Ak však máte rozštiepené končeky, je vhodné ich podstrihnúť, aby sa neštiepili do ešte vyšších častí vlasu.

12. Keratín vlasy vyrovnáva a poškodzuje.

Aplikácia keratínu pri určitom technologickom postupe naozaj vlasy vyrovnáva. Ošetrenia prírodným keratínom sú ale založené na inom princípe. Do vlasov sa tepelne zapracuje prírodný keratín, ktorý narozdiel od keratínového prípravku presýteného silikónmi vlasy nepoplastuje, ale posilní. Ak máte kučeravé vlasy, po umytí sa môžete tešiť zdravším a krajším vlnám.