Nový pohľad na vypadávanie vlasov: Prevencia je základ, riešiť sa však dá aj v rozvinutom štádiu

Stres z práce, znečistenie ovzdušia, uponáhľaná doba, jednoducho životný štýl, ktorý tu pred desiatkami rokmi nebol… Zamestnanie bez denného svetla, dlhodobé vystavovanie sa neónovým svietidlám, klimatizácia - to všetko sú také faktory, ktoré by nám ani nenapadlo, že by mohli pôsobiť aj na kvalitu vlasov. Žijeme v tak hektickej dobe, že životný štýl nás predurčuje k tomu, že na stratu vlasov musíme myslieť už preventívne. Ak teda nemáte extrémne husté vlasy, mali by ste porozmýšľať nad preventívnou kúrou proti vypadávaniu aspoň jeden krát do roka. 

Vypadávanie vlasov je nepríjemnosť, ktorá trápi tak mužov, ako aj ženy. U mužov býva dramatickejšie, u žien sa však dôsledkom častejších hormonálnych zmien vyskytuje častejšie. Keď na hrebeni, v sprche či v umývadle pozorujete dlhšiu dobu akosi priveľa vlasov, je čas už naozaj riešiť problém. 

Green Organic Natural Photosynthesis Biology Infographic  

Príčiny vypadávania vlasov 

Identifikovať príčinu vypadávania vlasov je dôležitým krokom, aby sme sa k problému vedeli správne postaviť. Okrem genetických faktorov je častým dôvodom aj zvýšený stres, zlý zdravotný stav (chronický alebo akútny zápal v tele, choroby štítnej žľazy), zlá životospráva či nesprávna starostlivosť o vlasy. 

Nedostatok niektorých vitamínov a minerálov môže negatívne ovplyvniť rast vlasov. Pozor si treba dať najmä na železo, zinok, kyselinu listovú a vitamín B12.

Nielenže stres negatívne ovplyvňuje naše zdravie, prejaví sa aj na hustote vlasov. Chronický stres vedie k rednutiu a nadmernému vypadávaniu vlasov. Je to spôsobené nadmernou produkciou mužského hormónu androgénu. Ak má človek genetickú predispozíciu k vypadávaniu vlasov, stres tento proces spúšťa a umocňuje. 

Dávajte si pozor aj na manipuláciu s vlasmi. Vypadávanie vlasov masivnejšieho charakteru môže byť aj dôsledkom nesprávnej starostlivosti o vlasy. Nesprávne umývanie vlasov, nešetrné rozčesávanie či agresívne farbenie vplývajú na hustotu vlasov. Viac o tom, ako vlasy umývať správne, sa dočítate TU.

Jednou z najčastejších príčin vypadávania vlasov sú hormonálne zmeny. Okrem vypadávania z dôsledku zvýšenej hladiny androgénov môže byť príčinou aj pokles estrogénu.

Popôrodné vypadávanie vlasov sa objavuje u žien počas prvých mesiacov po pôrode a môže trvať až vyše pol roka. Počas tehotenstva vplyvom estrogénu vypadávajú vlasy v menšej miere a tehotné ženy sa tak tešia hustejšej a krajšej hrive. Po pôrode však dochádza k náhlemu poklesu estrogénu, ktorého dôsledkom je masívne vypadávanie vlasov.  

 

Dá sa pomôcť? 

Správna diagnostika je základom pre správne riešenie vypadávania vlasov. V dnešnej dobe už nejde o problém, ktorý by sa nedal riešiť. 

Ideálne je vypadávanie vlasov podchytiť včas. Odporúčame preto používať kvalitné prírodné produkty, ktoré prinavrátia k životu pokožku hlavy aj samotné vlasy. Dôležité je siahnuť po produktoch s ľahkým zložením, ktoré vaše vlasy nezaťažia a nevytrhnú ich z vlasových folikulov. Navyše sa vypadávanie vlasov často objavuje u kojacich žien. Tu prichádza otázka, či produkty, ktoré žena používa, sú pre ňu a jej bábätko bezpečné. 

Oxyterapia je pomerne nová metóda založená na intenzívnom pôsobení kyslíka na pokožku. Využíva sa pri nadmernom vypadávaní vlasov, mastení, tvorbe lupín - vhodný prípravok, ktorý sa aplikuje spolu s kyslíkom, sa vyberie podľa aktuálneho problému. Jej blahodárne účinky sa už dlhšie používajú v kozmetike, avšak v kaderníctvach sa začala používať len nedávno. 

Z menej invazívnych metód je populárnou aplikácia kyseliny hyalurónovej injekčne do podkožia. 

Vo veľmi zanedbaných a ťažkých prípadoch môže byť potrebná transplantácia vlasov. Táto invazívna metóda je však náročná na čas aj na peňaženku. 

Výsledky sa, samozrejme, nedostavia ihneď. Pre obnovu rovnováhy a viditeľné výsledky je potrebná trpezlivosť. Prekvapenie sa však môže dostaviť už po 2-3 mesiacoch. 

Ak ste už vyskúšali všetko a ani po prečítaní tohto článku neviete, čo ďalej, poraďte sa so svojim kaderníkom.

 

ZÁKLADNÝ ŠAMPÓN - PURITY SHAMPOO GOJI 

Tento šampón odporúčame používať pri každom umývaní ako prvý šampón. Vďaka jeho jedinečnému zloženiu hĺbkovo prečisťuje vlas od každodenných nečistôt. Pripravuje vlas na ďalšie mytie vybraným šampónom, ktorý sa najviac hodí na váš typ vlasu. 

 

INTENZÍVNA KÚRA:

MY.ORGANICS THE ORGANIC REVITALIZING SHAMPOO NEEM AND PEPPERMINT

MY.ORGANICS THE ORGANIC FORTIFYING CONDITIONER NEEM AND OAT

MY.ORGANICS THE ORGANIC REVITALIZING ELIXIR NEEM AND PEPPERMINT 

Intenzívna kúra proti vypadávaniu vlasov, ktorá stimuluje rast vlasov a zabraňuje ich vypadávaniu. Odporúčame používať aspoň 3 mesiace.

 

UDRŽIAVACIA KÚRA:

MY.ORGANICS THE ORGANIC PURIFY SHAMPOO ROSEMARY 

MY.ORGANICS THE ORGANIC PURIFY CONDITIONER ROSEMARY

Ak vypadávanie vlasov nie je až také intenzívne, alebo si prajete len udržať už dosiahnutý výsledok, odporúčame radu PURIFY na znovunastolenie rovnováhy pokožky a podporu rastu vlasov. Rozmarín, ktorý je dominantnou zložkou tejto rady, dodáva vlasom silu a hydratáciu. 

 

STAROSTLIVOSŤ PO UMYTÍ: 

MY.ORGANICS THE ORGANIC THICKENING SPRAY APRICOT AND MILLET 

Obľúbený vitamínový sprej s prosom, ktorý dodáva vlasom hebkosť a objem.